Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i nieskomplikowany deser z delikatnym kremem śmietanowym i orzeźwiającymi brzoskwiniami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Krem śmietankowy:
    250 ml śmietanki kremówki
    25 dag serka mascarpone
    1-2 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny
    1/3 szklanki wody

    1 mała lub średnia puszka brzoskwiń w zalewie

    Kokos do obsypania

    Forma: 35 cm/35 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i ubijać na sztywno do białości, następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem, żółtka i delikatnie mieszać łyżka. Na końcu dodać olej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 25 minut w temperaturze 170.stopni. Po upieczeniu biszkopty wyłożyć na ściereczkę i wraz ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozmieszac z wodą i wstawić do garnka z ciepłą wodą aby się dobrze rozpuściła. Śmietankę ubić z cukrem dodać serek mascarpone oraz żelatynę, wymieszać. Roladę rozwinąć delikatnie i posmarować częścią kremu wnętrze rolady, następnie poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i ponownie zwinąć w rulon. Druga częścią kremu obsmarować zewnętrzna stronę rolady i obsypać kokosem. Roladę schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować