Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i ubijać na sztywno do białości, następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem, żółtka i delikatnie mieszać łyżka. Na końcu dodać olej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 25 minut w temperaturze 170.stopni. Po upieczeniu biszkopty wyłożyć na ściereczkę i wraz ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
2.Krem śmietankowy:
Żelatynę rozmieszac z wodą i wstawić do garnka z ciepłą wodą aby się dobrze rozpuściła. Śmietankę ubić z cukrem dodać serek mascarpone oraz żelatynę, wymieszać. Roladę rozwinąć delikatnie i posmarować częścią kremu wnętrze rolady, następnie poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i ponownie zwinąć w rulon. Druga częścią kremu obsmarować zewnętrzna stronę rolady i obsypać kokosem. Roladę schłodzić.
Komentarze