Ciasto rogalikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Krem kawowy: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozbić żółtka, mąkę i kawę, wlać na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec bardzo powoli wlewać spirytus ciągle miksując.
3.Masa śmietanowa: galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody. Wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę.
4.Przełożenie: biszkopt posmarować dżemem - krem kawowy- croissanty lekko dociśnięte w krem - masa śmietanowa - biszkopt - polewa
Porady
Składniki do kremu powinny mieć temperaturę pokojową.
Możemy użyć rogalików z dowolnym nadzieniem u mnie czekoladowe.
Komentarze