CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI

  • wyświetlono: 1828 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( blacha 24x28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko - 8 szt

* mąka - 2/3 szkl

* cukier- 1 szkl

* kakao - 4 łyżki

* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY:

* kakao - 4 łyżki

* masło min. 82% - 200 g

* cukier - 3/4 szkl

* mąka pszenna - 3 łyżki

* budyń śmietankowy bez cukru - 1 op

* mleko - 500 ml

* żółtko - 5 szt

* esencja waniliowa - 1 łyżka

KREM ŚMIETANKOWY:

* śmietana 36% - 600 ml

* żelatyna - 2 pełne łyżki

* cukier puder - 2 łyżki

* wrząca woda - 1/3 szkl

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada mleczna - 150 g

* mleko - 3 łyżki

* masło min. 82% - 100 g

DODATKOWO:

* rogaliki 7 days mini szampańskie - 2 op

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KAKAOWY:

    Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

    Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy łyżką.

    Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.

    KREM CZEKOLADOWY:

    250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.

    Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao - dokładnie miksujemy.

    KREM ŚMIETANKOWY:

    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

    Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).

    Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.

    Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.

    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptkremczekoladamasakakaorogalikikomuniaweseleprzekładanerogalerogaliki 7 days

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki

Dodane przez: gnomcio

Puszyste rogaliki z dżemem wiśniowym

Zaraz po upieczeniu puszyste, a...

Rogaliki z makiem i bakaliami

Dodane przez: anamarisworld

Rogaliki z makiem i bakaliami

Rogaliki idealne na 11 listopada...

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Dodane przez: Ola1984

Rogaliki drożdżowe z domową nutellą

Pyszne, puszyste ciasto i domowa...

Kruche rogaliki

Dodane przez: kuchareczka93

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Proste w przygotowaniu.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

Dodane przez: Paulina1507

Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

Rogaliki półfrancuskie z powidłami...

Rogaliki z dżemem

Dodane przez: a_sad07

Rogaliki z dżemem

Kilkuskładnikowa, ekspresowa słodkość,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE