CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI

4.5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days.

Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ciasto smakuje niesamowicie!

Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół.

Goście będą zachwyceni!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 24x28 )

    BISZKOPT KAKAOWY:

    * jajko - 8 szt

    * mąka - 2/3 szkl

    * cukier- 1 szkl

    * kakao - 4 łyżki

    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

    KREM CZEKOLADOWY:

    * kakao - 4 łyżki

    * masło min. 82% - 200 g

    * cukier - 3/4 szkl

    * mąka pszenna - 3 łyżki

    * budyń śmietankowy bez cukru - 1 op

    * mleko - 500 ml

    * żółtko - 5 szt

    * esencja waniliowa - 1 łyżka

    KREM ŚMIETANKOWY:

    * śmietana 36% - 600 ml

    * żelatyna - 2 pełne łyżki

    * cukier puder - 2 łyżki

    * wrząca woda - 1/3 szkl

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    * czekolada mleczna - 150 g

    * mleko - 3 łyżki

    * masło min. 82% - 100 g

    DODATKOWO:

    * rogaliki 7 days mini szampańskie - 2 op
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Biszkopty Rogaliki

Ciasto 7 days – z rogalikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KAKAOWY:

    Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

    Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszamy łyżką.

    Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.

    KREM CZEKOLADOWY:

    250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.

    Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao - dokładnie miksujemy.

    KREM ŚMIETANKOWY:

    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

    Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).

    Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.

    Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.

    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować