Ciasto rogalikowe

4.5 (177 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciacho to totalny foodporn. Sprawdzi się idealnie w połączeniu z filiżanką mocnej kawy lub gorzkiej herbaty.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników kakaowych
    250 g mascarpone
    600 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    100 g białej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    15 mini rogalików z nadzieniem jagodowym i czekoladowym
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto rogalikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód kwadratowej blaszki 25x25 wykładamy herbatnikami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy w jednej misce czekoladę mleczną, a w drugiej białą (białą zawsze krócej, żeby się nie zważyła). Miski odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone łączymy z cukrem pudrem. W dużej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy do mascarpone i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy zimną, ale jeszcze płynną białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Dokładnie mieszamy. Na herbatniki wykładamy jasną masę. Na niej układamy ciasno rogaliki i lekko dociskamy. Przykrywamy ciemną masą. Blaszkę okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciacho gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować