To ciacho to totalny foodporn. Sprawdzi się idealnie w połączeniu z filiżanką mocnej kawy lub gorzkiej herbaty.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g herbatników kakaowych
250 g mascarpone
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
15 mini rogalików z nadzieniem jagodowym i czekoladowym
kakao do posypania
Ciasto rogalikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód kwadratowej blaszki 25x25 wykładamy herbatnikami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy w jednej misce czekoladę mleczną, a w drugiej białą (białą zawsze krócej, żeby się nie zważyła). Miski odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone łączymy z cukrem pudrem. W dużej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy do mascarpone i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy zimną, ale jeszcze płynną białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Dokładnie mieszamy. Na herbatniki wykładamy jasną masę. Na niej układamy ciasno rogaliki i lekko dociskamy. Przykrywamy ciemną masą. Blaszkę okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciacho gotowe. Smacznego!
Komentarze