Kremowe z rogalikami

5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ciekawe ciasto które warto wypróbować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto do rogalików:
    250 g margaryny
    300 g mąki
    40 g drożdży,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    3 łyżki cukru,
    czekolada lub Nutella,
    odrobina soli.
    Składniki na krem budyniowy:
    250 g margaryny
    1/2 l mleka,
    4 żółtka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżeczka kawy,
    1 szklanka cukru,
    spirytus do smaku
    Składniki na krem śmietankowy:
    1/2 l śmietany kremówki,
    3 łyżki żelatyny,
    cukier puder do smaku
    Składniki na biszkopt:
    6 jajek,
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    125 g margaryny .
    Składniki na polewę czekoladową:
    150 g czekolady ciemnej,
    50 g margaryny
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Biszkopty Rogaliki

Kremowe z rogalikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta na rogaliki: Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką,dodając odrobinę soli,wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzone rozwałkować,wykroić trójkąty,nałożyć na każdy Nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon,nadając kształt rogalika.Piec w temp.ok.180st.C przez ok.10-15 min. Wykonanie kremu budyniowego: Połowę mleka zagotować z cukrem.W pozostałej części roztrzepać żółtka,mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń.Margarynę utrzeć,dodając stopniowo przestudzony budyń.Delikatnie wymieszać.Można zaostrzyć smak,dodając do masy odrobinę spirytusu. Wykonanie kremu śmietankowego: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno,dodając cukier do smaku oraz przestudzoną żelatynę. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno,dodając żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę,lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o wym. 25x40 i piec w temp. 180st. C ok.30-40 minut. Wykonanie polewy: Czekoladę,margarynę,mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: Biszkopt(można nasączyć)-krem budyniowy-rozłożyć rogaliki,wciskając delikatnie w krem-krem śmietankowy-biszkopt-polewa czekoladowa-kokos. Smacznego:)

Porady

Rogaliki pieczone dłużej niż 10-15 min. będą twarde i ciężko będzie je ukroić razem z ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować