Kremowe z rogalikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta na rogaliki: Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką,dodając odrobinę soli,wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzone rozwałkować,wykroić trójkąty,nałożyć na każdy Nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon,nadając kształt rogalika.Piec w temp.ok.180st.C przez ok.10-15 min. Wykonanie kremu budyniowego: Połowę mleka zagotować z cukrem.W pozostałej części roztrzepać żółtka,mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń.Margarynę utrzeć,dodając stopniowo przestudzony budyń.Delikatnie wymieszać.Można zaostrzyć smak,dodając do masy odrobinę spirytusu. Wykonanie kremu śmietankowego: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno,dodając cukier do smaku oraz przestudzoną żelatynę. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno,dodając żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę,lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o wym. 25x40 i piec w temp. 180st. C ok.30-40 minut. Wykonanie polewy: Czekoladę,margarynę,mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: Biszkopt(można nasączyć)-krem budyniowy-rozłożyć rogaliki,wciskając delikatnie w krem-krem śmietankowy-biszkopt-polewa czekoladowa-kokos. Smacznego:)
Porady
Rogaliki pieczone dłużej niż 10-15 min. będą twarde i ciężko będzie je ukroić razem z ciastem.
Komentarze