Tort czekoladowo-maślany z Nutellą

4.48 (147 ocen)

  • Średni

Idealna propozycja na dziecięce urodziny - na pewno zachwyci małego solenizanta, szczególnie dobrze znanym smakiem czekoladowego kremu :)

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia - czubata łyżeczka: 1 łyżeczka

    - mleko: 500 mililitrów
    - masło 82% tłuszczu: 100 gramów
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Jajko: 3 sztuki
    - cukier wanilinowy: 16 gramów

    - masło: 220 gramów
    - nutella: 350 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Tort czekoladowo-maślany z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo-maślany z Nutellą 1. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli i gdy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. Potem ręcznie wymieszać z żółtkami . Mąki przesiać (koniecznie) i wymieszać z pianą. Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut, do zrumienienia się wierzchu i wyrośnięcia.
    (ten biszkopt doskonale wypełnia tortownicę o średnicy 22cm).
    MASA MAŚLANA:
    W 1/4 litra mleka roztrzepać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, jajka. Resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać masę z cukrami, mąką i jajkami. Gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Potem korzystając z miksera dodać miękkie masło i wmiksować je w masę.
    MASA CZEKOLADOWA:
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać Nutellę.
    Jeśli tort może być ostrzejszy w smaku i zawierać alkohol, możecie dodać do masy czekoladowej śliwki w alkoholu:
    300g śliwek kalifornijskich
    Tyle alkoholu (wódki lub whiskey) aby przykryło śliwki.
    Śliwki pokroić na cztery części, umieścić w słoiku, zalać alkoholem i pozostawić szczelnie zamknięte na noc. Kolejnego dnia odsączyć, lekko opłukać, osuszyć. Po przygotowaniu masy delikatnie je wmieszać.

    Montaż tortu
    Aby stworzyć taki kosmiczny tort potrzebne nam będą: jeden dobrze wyrośnięty jasny blat biszkoptowy oraz jeden kakaowy biszkopt, masa maślana, masa z Nutellą oraz poncz. Jasny biszkopt przekrawamy na pół, z ciemnego ściągamy wierzchnią bezową warstwę i wszystkie trzy nasączamy. Na jasny biszkopt wykładamy masę maślaną, przekładamy ciemnym blatem, na to masę z Nutellą i zakrywamy jasnym blatem. Wyrównujemy brzegi...i gotowe.
    Do dekoracji wykorzystałam lukier plastyczny z przepisu kotlet.tv
    Wykorzystałam ten przepis już po raz drugi i jest niezawodny. Do pokrycia takiego, dość wysokiego tortu, oraz dekoracji zrobiłam lukier z 1,5 przepisu. Do barwienia wykorzystałam galaretkę, którą zastąpiłam część mieszanki glukozy z żelatyną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować