Tort czekoladowo-maślany z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli i gdy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. Potem ręcznie wymieszać z żółtkami . Mąki przesiać (koniecznie) i wymieszać z pianą. Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut, do zrumienienia się wierzchu i wyrośnięcia.
(ten biszkopt doskonale wypełnia tortownicę o średnicy 22cm).
MASA MAŚLANA:
W 1/4 litra mleka roztrzepać cukier, mąkę, cukier wanilinowy, jajka. Resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać masę z cukrami, mąką i jajkami. Gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Potem korzystając z miksera dodać miękkie masło i wmiksować je w masę.
MASA CZEKOLADOWA:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać Nutellę.
Jeśli tort może być ostrzejszy w smaku i zawierać alkohol, możecie dodać do masy czekoladowej śliwki w alkoholu:
300g śliwek kalifornijskich
Tyle alkoholu (wódki lub whiskey) aby przykryło śliwki.
Śliwki pokroić na cztery części, umieścić w słoiku, zalać alkoholem i pozostawić szczelnie zamknięte na noc. Kolejnego dnia odsączyć, lekko opłukać, osuszyć. Po przygotowaniu masy delikatnie je wmieszać.
Montaż tortu
Aby stworzyć taki kosmiczny tort potrzebne nam będą: jeden dobrze wyrośnięty jasny blat biszkoptowy oraz jeden kakaowy biszkopt, masa maślana, masa z Nutellą oraz poncz. Jasny biszkopt przekrawamy na pół, z ciemnego ściągamy wierzchnią bezową warstwę i wszystkie trzy nasączamy. Na jasny biszkopt wykładamy masę maślaną, przekładamy ciemnym blatem, na to masę z Nutellą i zakrywamy jasnym blatem. Wyrównujemy brzegi...i gotowe.
Do dekoracji wykorzystałam lukier plastyczny z przepisu kotlet.tv
Wykorzystałam ten przepis już po raz drugi i jest niezawodny. Do pokrycia takiego, dość wysokiego tortu, oraz dekoracji zrobiłam lukier z 1,5 przepisu. Do barwienia wykorzystałam galaretkę, którą zastąpiłam część mieszanki glukozy z żelatyną.
Komentarze