Biszkopciki z kremem czekoladowym

4.33 (3 ocen)

  • 60 min

Pyszne, zrobione samodzielnie biszkopciki.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopty:
    4 jajka
    125 g cukru (ok. 7 czubatych łyżek)
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    100 g mąki pszennej (ok. 7 czubatych łyżek)
    30 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 czubate łyżki)
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    250 ml śmietany 36 %
    2 czubate łyżki kremu czekoladowego lub nutella
    1 płaska łyżka żelatyny
    kilka kostek czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Biszkopciki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopciki z kremem czekoladowym. 1. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, żółtka ubijamy z 2 łyżkami ciepłej wody oraz cukrami. Delikatnie łączymy obie piany, przesiewamy do nich obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy łyżką, nie miksujemy. Szprycę z grubą końcówką napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka o średnicy 2 centymetrów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, ubijamy bitą śmietanę na sztywno dodajemy pod koniec krem czekoladowy oraz lekko przestudzoną żelatynę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka składając po dwa. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, przekładamy do woreczka śniadaniowego i ucinamy koniuszek, dekorujemy ciasteczka. Biszkopciki wkładamy do lodówki by krem dobrze zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować