Rogaliki maślano - serowe

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne kruche rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Moje wnuczki bardzo je lubią i to dla nich najczęściej je robię.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200g masła (82%),
    250g zmielonego białego sera,
    ok. 400 g mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    jajko do posmarowania,
    oraz dżem (u mnie z czarnej porzeczki),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki maślano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, na tarce zetrzeć do niego masło. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać ser i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i pocięłam na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć dżem i zwinąć zaczynając od szerszego końca nadając im kształt rogalików. Po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem (białko i żółtko rozbite i wymieszane razem). Rogaliki piec w 180 stopniach ok. 20 min. aż nabiorą ładnego złotego koloru. Czas pieczenia zależy od wielkości rogalików i piekarnika. Smacznego!

Porady

Do środka można dać ulubiony dżem lu kawałki jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować