Pyszne kruche rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Moje wnuczki bardzo je lubią i to dla nich najczęściej je robię.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
200g masła (82%),
250g zmielonego białego sera,
ok. 400 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
jajko do posmarowania,
oraz dżem (u mnie z czarnej porzeczki),
Rogaliki maślano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, na tarce zetrzeć do niego masło. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać ser i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i pocięłam na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć dżem i zwinąć zaczynając od szerszego końca nadając im kształt rogalików. Po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem (białko i żółtko rozbite i wymieszane razem). Rogaliki piec w 180 stopniach ok. 20 min. aż nabiorą ładnego złotego koloru. Czas pieczenia zależy od wielkości rogalików i piekarnika. Smacznego!
Porady
Do środka można dać ulubiony dżem lu kawałki jabłek.
Komentarze