Rogaliki maślano- migdałowe z marcepanem

0 (0 ocen)

Pyszne, rogaliki na przekąskę lub śniadanko :)

Składniki:

  • - 30 gram drożdży
    - 1 szklanka mleka
    -100g masła rozpuszczonego i przestudzonego + 2 łyżki do posmarowania rogalików
    - 2 jajka
    - 100g zmielonych migdałów
    - 300g mąki pszennej typ 650
    - 2 łyżki cukru
    - 100g marcepanu
    - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ( możecie go zastąpić paroma kropelkami aromatu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki maślano- migdałowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy pozostałe składniki ( prócz marcepanu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą połowę rozwałkowujemy na kształt koła . Każde koło przekrawamy na kilka części ( jak pizzę) . Na każdy kawałek ścieramy odrobinę marcepanu i rolujemy w rogalik. Rogaliki układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra-dół) około 15 min. Z tej porcji wyszło mi około 25 rogalików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować