Maślano-drożdżowe rogaliki z czekoladą

4.5 (165 ocen)

Pyszne maślane rogaliki z wypływającą czekoladą.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    14 g drożdży instant lub 50 g świeżych
    0,5 szklanki cukru
    3 jajka
    100 g roztopionego masła
    0,5 łyżeczki soli
    krem czekoladowy lub czekolada mleczna
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Maślano-drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na 15 minut.
    Do miski wlać drożdże z mlekiem, dodać mąkę ,cukier, jajka, sól i roztopione wystudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić pod ścierką na 30 min.
    Ciasto podzielić na 4 części.
    Rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów.
    Na brzegu każdego trójkąta ułożyć pół łyżeczki kremu lub 1 kostkę czekolady. Zawinąć rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować