Rogaliki drożdżowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pulchne, pyszne i mięciutkie. Świetne na śniadanie lub jako przekąska do pracy czy szkoły.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (niecałe 2 szklanki)
    100 mililitrów mleka
    60 gramów margaryny
    1 jajko
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    40 gramów świeżych drożdży
    250 gramów dżemu malinowego

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia rogalików
    1 jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Dżemy

Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

    Do drugiej miski wbić jajko, dodać pozostały cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i podgrzane, ciepłe mleko, a następnie mąkę i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto ręcznie, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (aż podwoi swoją objętość).

    Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na cienki okrąg. Każde kółko podzielić na cztery części (z jednego kółka mają powstać cztery trójkąty). Na każdy trójkąt (u jego podstawy) nałożyć dżem i zwijać formując rogaliki (dobrze zlepiać aby dżem podczas pieczenia nie wypłynął).

    Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec około 15-17 minut (do ładnego zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół).

    Lekko wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 dużych rogalików

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować