Rogaliki drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać pozostały cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli i podgrzane, ciepłe mleko, a następnie mąkę i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto ręcznie, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na cienki okrąg. Każde kółko podzielić na cztery części (z jednego kółka mają powstać cztery trójkąty). Na każdy trójkąt (u jego podstawy) nałożyć dżem i zwijać formując rogaliki (dobrze zlepiać aby dżem podczas pieczenia nie wypłynął).
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15-17 minut (do ładnego zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (funkcja góra-dół).
Komentarze