Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy do rozpuszczenia ze śmietaną / jogurtem greckim, będącym w temperaturze pokojowej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy do niej ubite żółtka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
2.Nadzienie serowe: ser biały ucieramy mikserem z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą chwilę jeszcze zagniatamy i wałkujemy z niej okrągły cieniutki placek. Każdy promieniście dzielimy na 8 części. Na szersze końce nakładamy porcję nadzienia (na połowę nadzienie serowe i plasterek banana, na drugą część jabłka lub powidła) i zwijamy w rogalik.
4.Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. Ciepłe rogaliki zdobimy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Komentarze