Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Połowę porcji zrobiłam z nadzieniem serowo-bananowym, a drugą połowę z jabłkami prażonymi i powidłami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 40 g świeżych drożdży
    4 szkl. mąki pszennej
    200 g masła
    3 żółtka + 1 białko do posmarowania rogalików
    4 łyżki cukru + 1 łyżka do rozczynu
    1 szkl. śmietany / jogurtu greckiego

    250 g sera białego
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 banan
    jabłka prażone/powidła/marmolada
    cukier puder
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy do rozpuszczenia ze śmietaną / jogurtem greckim, będącym w temperaturze pokojowej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy do niej ubite żółtka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
  • 2. Nadzienie serowe: ser biały ucieramy mikserem z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
  • Rogaliki drożdżowe 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą chwilę jeszcze zagniatamy i wałkujemy z niej okrągły cieniutki placek. Każdy promieniście dzielimy na 8 części. Na szersze końce nakładamy porcję nadzienia (na połowę nadzienie serowe i plasterek banana, na drugą część jabłka lub powidła) i zwijamy w rogalik.
  • Rogaliki drożdżowe 4. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. Ciepłe rogaliki zdobimy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować