Rogaliki

  • wyświetlono: 816 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione marmoladą i przyozdobione niteczkami lukru. Rozkosz dla podniebienia!

Paulina16621
  • 50min

Składniki

1 kg mąki
kostka margaryny
4 jaja
10 dag drożdży
330g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
marmolada
lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki

  • 1. Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, dodając do niej drożdże, jajka, miękką margarynę i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości trójkąty.
  • 3. Na każdym umieścić po łyżeczce marmolady i dokładnie zwinąć, nadając mu kształt rogalika. Ułożyć w odstępach na blasze. Piec 15-20 minut w 180°C. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Rogaliki

Są pyszne i wbrew pozorom bardzo...

Dodane przez: mariola_rybak

Rogaliki

Pierwszy raz zrobiłam rogaliki...

Rogaliki

Dodane przez: andzia006

Rogaliki

Dobry pomysł na coś słodkiego....

Dodane przez: PolskaGotuje

rogaliki

rogaliki uwielbia cała moja rodzinka:)

rogaliki

Dodane przez: Karolina Klimczak

Rogaliki

przepis jest sprawdzony łatwy i...

ROGALE

Dodane przez: edyta1

Rogaliki

Proste, zawsze się udają, wszystkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE