Rogale z makiem

5 (1 ocen)

Pyszne ,mięciutkie w sam raz na śniadanie czy kolację

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    600g mąki pszennej
    2 jaja
    1 białko
    1 szkl mleka
    1/2 szkl oliwy
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    Ponadto:
    żółtko i odrobina mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
    nasiona maku do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn:do pokruszonych drożdży dodajemy cukier ,1 łyżkę mąki i trochę letniego mleka(konsystencja śmietany)mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę i sól.Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy ,jajka z białkiem ,letnie mleko i oliwę.Wyrób na gładkie ,elastyczne ciasto.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).Po tym czasie,wyjmij na stolnicę i podziel na pół.Każdy kawałek ciasta, rozwałkuj na kwadrat o śr 30 cm..Przekrój nożem w poprzek aby powstały cztery trójkąty .Każdy trójkąt zwiń w rulon zaczynając od szerszego końca.Zwiń końcówki pod spód.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw ,aby znowu podrosły.Przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st C ok 15 min .Przełóż na kratkę i wystudz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować