Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn:do pokruszonych drożdży dodajemy cukier ,1 łyżkę mąki i trochę letniego mleka(konsystencja śmietany)mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę i sól.Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy ,jajka z białkiem ,letnie mleko i oliwę.Wyrób na gładkie ,elastyczne ciasto.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).Po tym czasie,wyjmij na stolnicę i podziel na pół.Każdy kawałek ciasta, rozwałkuj na kwadrat o śr 30 cm..Przekrój nożem w poprzek aby powstały cztery trójkąty .Każdy trójkąt zwiń w rulon zaczynając od szerszego końca.Zwiń końcówki pod spód.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw ,aby znowu podrosły.Przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st C ok 15 min .Przełóż na kratkę i wystudz.
Komentarze