Rogale z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy
2. W rondlu podgrzewamy 300 ml mleka , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Studzimy
3. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc
4. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 części.
5. Na szerszą część trójkąta nakładamy budyń oraz rabarbar. Zwijamy w rogalika
6. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.
7. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)
Komentarze