Rogale z budyniem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Coś w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Rogale z budyniem i rabarbarem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    350 g mąki pszennej

    250 g margaryny

    3 jajka

    1 żółtko

    40g drożdży

    1/2szkl. cukru

    Wypełnienie:

    500 g rabarbaru

    6 łyżek cukru trzcinowego

    1 op budyniu śmietankowego + 350 ml mleka + 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka

Rogale z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy



    2. W rondlu podgrzewamy 300 ml mleka , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Studzimy



    3. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

    4. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 części.





    5. Na szerszą część trójkąta nakładamy budyń oraz rabarbar. Zwijamy w rogalika

    6. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

    7. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować