Ciasto z rabarbarem i budyniem

4.5 (173 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne, jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)
    2 jajka
    1 kostka margaryny (250g)
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
    1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    ok 1/2 szklanki cukru

    1/2 kg rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
  • 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  • 3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
  • 4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
  • 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
  • 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast rabarbaru można użyć jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować