REKLAMA

Ciasto z rabarbarem i budyniem

wyświetlono: 5924 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Ciasto jest bardzo smaczne, jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem.

opublikowany: 30.04.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)
    2 jajka
    1 kostka margaryny (250g)
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
    1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    ok 1/2 szklanki cukru

    1/2 kg rabarbaru
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
  • 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  • 3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
  • 4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
  • 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
  • 6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast rabarbaru można użyć jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Pyszne, proste i tanie ciasto z rabarbarem.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 18316 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE