Dla mojej młodzieży taka pizza to znakomity domowy posiłek . Puszyste ciasto pomieściło wiele ulubionych dodatków:)
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Zaczyn:
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
Ciasto:
zaczyn+
2,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
2 szczypty soli
Dodatkowo:
6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego z ziołami
1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
20 dag. wędzonego parzonego boczku
1 szklanka odsączonej kukurydzy z puszki
2 pomidory
25 dag. żółtego sera np. gołda startego na tarce o dużych oczkach
po 1 łyżeczce czubrycy zielonej , oregano i suszonej bazylii
świeża bazylia do posypania
duża blacha z piernika 34 cm . x 45 cm. , posmarowana olejem
Rodzinna pizza na puszystym spodzie z bobem , boczkiem , kukurydzą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok . 15 minut . Boczek kroję w paski , wytapiam na suchej patelni , odsączam z tłuszczu , mieszam z bobem . Do mąki dodaje zaczyn , olej , sól , zagniatam sprężyste ciasto , nakrywam ściereczką , pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto wkładam na blachę , delikatnie palcami formuje spód pizzy na wielkość blachy . Ciasto smaruję przecierem , przecier posypuję ok. 15 dag. sera , na serze układam bób z boczkiem , posypuje kukurydzą , układam pokrojone w cząstki pomidory , posypuje pozostałym serem oraz zmieszanymi ziołami . Pozostawiam na ok. 10 minut do wyrośnięcia , piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podaję pokrojoną , posypaną listkami bazylii .
Komentarze