Risotto z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu na którymś z blogów widziałam podobne risotto.

Składniki:

  • - 3 piersi z kurczaka,
    - 400 g ryżu do risotto,
    - 250 ml białego wytrawnego wina,
    - 1 cebula,
    - 5 papryk,
    - 3 łyżki sera mascarpone,
    - 2 łyżki gęstego jogurtu,
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie z koncentratu pomidorowego, jogurtu i mielonej papryki. Marynujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą. Odstawiamy.
    Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Odkładamy.
    Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy paprykę.
    Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem oraz serkiem mascarpone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować