Risotto z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie z koncentratu pomidorowego, jogurtu i mielonej papryki. Marynujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą. Odstawiamy.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Odkładamy.
Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy paprykę.
Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem oraz serkiem mascarpone.
Komentarze