Sos z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

Sos przygotowany jako zapas na zimę. Jest świetnym dodatkiem do mięs i wszelakich wypieków na słono.

Składniki:


  • 2 kg papryki czerwonej
    2 kg pomidorów
    3 cebule
    4-5 ząbki czosnku
    1 łyżka cukru
    2 małe papryczki chilli
    1 łyżeczka oregano
    1/4 szklanki octu winnego
    1 łyżka papryki słodkiej
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-179sa37 1. Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry i piec w 200*C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką lub włożyć do worka foliowego. Łatwiej zdjąć wtedy skórę.
  • image-1uo6p14 2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka. Z papryki ściągnąć skórkę i dodać do pomidorów.
  • 3. Chilli i czosnek drobno posiekać i usmażyć na oliwie z oliwek. Uważać, żeby nie spalić. Przełożyć do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Włożyć do garnka. Dusić około 50 min, aż wszystko będzie miękkie, a sos gęsty.
  • image-1bfamcl 4. Na końcu wsypać przyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przelejemy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować