1 szklanka ryżu do risotto
2 szklanki bulionu
1 łyżka masła
2 małe marchewki
¾ szklanki zielonego groszku
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta (w moim przypadku była prawie biała dlatego na zdjęciu jest mało widoczna)
½ małego bakłażana
2 pieczarki
1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, papryka ostra
zielona pietruszka
Risotto z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka pokroić na malutkie kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju.
Ryż zeszklić na maśle. Gdy ryż będzie już szklisty, dodać bulion i dusić na małym ogniu, mieszając co parę chwil. Gdy ryż wchłonie już połowę bulionu, dodać pokrojoną w talarki marchewkę oraz groszek. Na koniec dodać paprykę oraz pieczarki pokrojone w drobne kawałki. Dusić jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody). Na koniec dodać podsmażonego kurczaka, doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Przed podaniem risotto posypać zieloną pietruszką.
Komentarze