Risotto z patelni

4.51 (156 ocen)

  • 60 min

Przepis na risotto z patelini

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
    2 szklanki bulionu
    1 łyżka masła
    2 małe marchewki
    ¾ szklanki zielonego groszku
    1 mała czerwona papryka
    1 mała żółta (w moim przypadku była prawie biała dlatego na zdjęciu jest mało widoczna)
    ½ małego bakłażana
    2 pieczarki
    1 filet z kurczaka
    2 łyżki oleju
    przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, papryka ostra
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pokroić na malutkie kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju.
    Ryż zeszklić na maśle. Gdy ryż będzie już szklisty, dodać bulion i dusić na małym ogniu, mieszając co parę chwil. Gdy ryż wchłonie już połowę bulionu, dodać pokrojoną w talarki marchewkę oraz groszek. Na koniec dodać paprykę oraz pieczarki pokrojone w drobne kawałki. Dusić jeszcze chwilę, aż warzywa będą miękkie (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody). Na koniec dodać podsmażonego kurczaka, doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Przed podaniem risotto posypać zieloną pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować