Risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Obłedny kolor, obłędny zapach, obłędny smak, czego chcieć więcej?

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - ryż arborio: 400 gramów
    - kieliszek białego wina: 1 sztuka
    - cebula/szalotka: 1 sztuka
    - masło: 60 gramów
    - tarty parmezan: 1 szklanka
    - bulion drobiowy: 1 litr
    - sól, pieprz: 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - dynia pokrojona w kostkę 1 cm: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię moczymy w mleku przez noc, jak zapomnimy albo nie mamy czasu, to nie moczymy...
    Na połowie masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucamy ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego masła.
    Wlewamy winko, mieszamy i czekamy aż wsiąknie.
    Nalewamy sobie kieliszek winka i popijając wlewamy po łyżce bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak stoimy, popijamy i mieszamy...
    Gotować tak ok. 12 minut, wrzucić dynię, nie przerywając magicznego kręgu - mieszamy, wlewamy, wchłania się itd... - i gotujemy kolejne 10 minut.
    Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany jak ryż do pomidorówki w szkole :)
    Zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę masła i parmezan, solimy, pieprzymy, gałkujemy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.
    Wlewamy sobie kolejną porcję wina do kieliszka, i podajemy :)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować