Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię moczymy w mleku przez noc, jak zapomnimy albo nie mamy czasu, to nie moczymy...
Na połowie masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucamy ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego masła.
Wlewamy winko, mieszamy i czekamy aż wsiąknie.
Nalewamy sobie kieliszek winka i popijając wlewamy po łyżce bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak stoimy, popijamy i mieszamy...
Gotować tak ok. 12 minut, wrzucić dynię, nie przerywając magicznego kręgu - mieszamy, wlewamy, wchłania się itd... - i gotujemy kolejne 10 minut.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany jak ryż do pomidorówki w szkole :)
Zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy resztę masła i parmezan, solimy, pieprzymy, gałkujemy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.
Wlewamy sobie kolejną porcję wina do kieliszka, i podajemy :)
Smacznego!
Komentarze