Risotto z brązowym ryżem , warzywami w towarzystwie bobu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne , zdrowa propozycja na kolację

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200g ryżu brązowego
    - pół pomarańczowej papryki
    - 2-3 łodygi selera naciowego
    - 1 marchewka.
    - kilka rzodkiewek
    - 100g bobu - ugotowanego wcześniej i ostudzonego
    - 1 cebula
    - 2-3 duże ząbki czosnku
    - 50 g masła
    - woda - tyle, żeby ryż był miękki. U mnie gorącej około 400 ml.
    - sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z brązowym ryżem , warzywami w towarzystwie bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek drobno siekam warzywa : paprykę, seler, rzodkiewki, cebulę i czosnek. Marchewkę obieram za pomocą obieraczki do julienne w cienkie pasy. Na patelni rozpuszczam masło. Ryż płuczę w zimnej wodzie. Na rozgrzane masło wrzucam cebulę i czosnek, chwilę szklę. Kiedy zacznie do waszych nosów dochodzić aromat czosnku dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy seler, paprykę , rzodkiewki i marchewkę. Zalewamy wodą. Teraz pozostaje już tylko dolewać wodę, sukcesywnie jak ryż będzie wchłaniał i co jakiś czas mieszać. Na koniec doprawić i dodać obrany ze skórki bób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować