Delikatne, lekkie risotto nie musi być ciagle takie samo, może zaskakiwać nas smakami. Wystarczy troche wyobraźni. To szybkie danie powstało na zasadzie "co tam mamy w lodówce"...
Risotto w kolorze meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek obrać, papryczkę chilli posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Wsypać ryż, kukume, kumin i smażyc ok 2 min. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem gotowac na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu i sprawdzajac czy nie wyparował za szyko płyn a ryż nie przywarł do dna. Pod koniec duszenia (ok 5 minut przed) dodać drobno pokrojoną paprykę czerwoną i posiekanego pora. Dusić dalej. Gdy ryż bedzie gotowy odstawić na bok.
2.W między czasie na drugiej łyżce oleju smażymy mięso, dodając sól, pieprz, paprykę czerwoną. Mięso w trakcie smażenia ma sie zrobić sypkie.
3.Gotowe przekładamy do naszgo ryżu, mieszamy razem, dodajemy pokrojone czarne oliwki, posiekaną natkę pietruszki, posypujemy zieloną częścią dymki, papryczki chilli. Można dodac kilka oliwek w całosci
Komentarze