Risotto w kolorze meksyku

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne, lekkie risotto nie musi być ciagle takie samo, może zaskakiwać nas smakami. Wystarczy troche wyobraźni. To szybkie danie powstało na zasadzie "co tam mamy w lodówce"...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
    - olej: 2 łyżki
    - ryż długoziarnisty: 100 gramów
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 500 gramów
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - kumin: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - por: 0.25 sztuki
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - papryczka chilli świeża: 1 sztuka
    - oliwki czarne/drylowane: 50 gramów
    - bulion wołowy lub drobiowy: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto w kolorze meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obrać, papryczkę chilli posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Wsypać ryż, kukume, kumin i smażyc ok 2 min. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem gotowac na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu i sprawdzajac czy nie wyparował za szyko płyn a ryż nie przywarł do dna. Pod koniec duszenia (ok 5 minut przed) dodać drobno pokrojoną paprykę czerwoną i posiekanego pora. Dusić dalej. Gdy ryż bedzie gotowy odstawić na bok.
  • 2. W między czasie na drugiej łyżce oleju smażymy mięso, dodając sól, pieprz, paprykę czerwoną. Mięso w trakcie smażenia ma sie zrobić sypkie.
  • 3. Gotowe przekładamy do naszgo ryżu, mieszamy razem, dodajemy pokrojone czarne oliwki, posiekaną natkę pietruszki, posypujemy zieloną częścią dymki, papryczki chilli. Można dodac kilka oliwek w całosci
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować