Resztkowa pizza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ponieważ w lodówce miałam jeszcze pozamrażane kiełbasę i ser żółty, mozzarellę której kończył się termin ważności oraz upieczoną pierś z kurczaka postanowiłam to wykorzystać i upiec pizzę. Pyszna!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 dag drożdży
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    jajko
    łyżka oleju
    szklanka ciepłego mleka
    3 szkl mąki

    Farsz:
    2 łyżki oleju
    cebula
    4 pieczarki
    laska kiełbasy wiejskiej
    upieczona pierś z kurczaka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    kulka mozzarelli
    ok 10 dag sera żółtego
    przyprawa do kurczaka
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Resztkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże, sól i cukier rozetrzeć w większej misce aż staną się płynne. Dodać jajko, olej, mleko i mąkę. Szybko wyrobić ciasto, przykryć. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce aby powiększyło swoją objętość.
  • 2. Farsz: Na oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, dodać pokrojoną pierś z kurczaka i posiekane pieczarki, doprawić przyprawą do kurczaka i smażyć kilka minut.
  • 3. Na natłuszczona formę (30cm lub duża blaszka) rozłożyć ciasto. Posmarować koncentratem, ułożyć plasterki kiełbasy, wyłożyć farsz. Na farsz rozłożyć plastry mozzarelli i posypać startym żółtym serem oraz oregano.
  • 4. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować