Razowe pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pierogi to największy polski, przysmak na stole wigilijnym, świątecznym i nie tylko. Dzisiaj pomysł na zdrowszą wersję a mianowicie na ciasto razowe. Farsz kapuściano - grzybowy idealnie do nich pasuje, polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 szklanka mąki razowej
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    około 3/4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    FARSZ :
    około 1/2 kg kiszonej kapusty
    1 liść laurowy, ziele
    kilka namoczonych, suszonych grzybów
    sól, pieprz do smaku
    1 cebula
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Razowe pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08fodja 1. Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie.
    Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy kapustę, następnie ją kroimy. Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.
    Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na oleju, dodajemy grzybki i kapustę, farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem.
  • image-0i780du 2. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.
    Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z cebulką na oleju.
  • image-1chpk5t 3. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować