Ratatouille czyli ratatuja wg mojego przepisu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ratatouille robi się z różnych warzyw przede wszystkim z cukinii., nieważne są proporcje najważniejsze aby ich nie rozgotować. To jarskie danie prowansalskie często mylone z leczo.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 duża cebula
    4 marchewki
    2 śreniej wielkości cukinie
    30 dag pieczarek
    2 papryki czerwona i zielona np.
    2-3 pomidory lub pomidory z puszki
    2- 4 ząbki czosnku
    1 małą papryczkę chili
    sól, pieprz, oregano
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatouille czyli ratatuja wg mojego przepisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krojenie warzyw zależy od tego jak kto woli, duże czy mniejsze kawałki ważne by ich wielkośc była podobna. Pomidory zawsze obieram ze skórki
    W rondlu rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę ,czosnek i papryczkę chili ( ilość jej zależy od tego jak ostrą potrawę chcemy uzyskać można z niej zrezygnować)
    chwilę poddusić uważać żeby czosnek się nie przypalił, następnie dodajemy pozostałe warzywa tzn, marchew, paprykę, pomidory i pieczarki i dusimy ok 7 min następnie dodajemy cukinię, sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze ok 10 min aż warzywa zrobią się lekko miękkie. Należy uważać żeby warzyw nie rozgotować bo ratatouille smakuje najlepiej kiedy warzywa chrupią ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować