Ratatouille robi się z różnych warzyw przede wszystkim z cukinii., nieważne są proporcje najważniejsze aby ich nie rozgotować. To jarskie danie prowansalskie często mylone z leczo.
40 min
Składniki:
1 duża cebula
4 marchewki
2 śreniej wielkości cukinie
30 dag pieczarek
2 papryki czerwona i zielona np.
2-3 pomidory lub pomidory z puszki
2- 4 ząbki czosnku
1 małą papryczkę chili
sól, pieprz, oregano
3 łyżki oleju rzepakowego
Ratatouille czyli ratatuja wg mojego przepisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krojenie warzyw zależy od tego jak kto woli, duże czy mniejsze kawałki ważne by ich wielkośc była podobna. Pomidory zawsze obieram ze skórki
W rondlu rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę ,czosnek i papryczkę chili ( ilość jej zależy od tego jak ostrą potrawę chcemy uzyskać można z niej zrezygnować)
chwilę poddusić uważać żeby czosnek się nie przypalił, następnie dodajemy pozostałe warzywa tzn, marchew, paprykę, pomidory i pieczarki i dusimy ok 7 min następnie dodajemy cukinię, sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze ok 10 min aż warzywa zrobią się lekko miękkie. Należy uważać żeby warzyw nie rozgotować bo ratatouille smakuje najlepiej kiedy warzywa chrupią ;)
Komentarze