Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

4.5 (150 ocen)

Nazwa rassolnik wywodzi się od słowa "rassoł” – które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Jest to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej, odpowiednik polskiej ogórkowej

Składniki:


  • 0,5kg karkówki,
    8 szklanek wody,
    4 średnie ogórki kiszone,
    1 duża marchewka,
    1 cebula,
    2 duże ziemniaki,
    1/2 szklanki kaszy pęczak,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    2 liście laurowe,
    2 ziela angielskie,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny.
  • zupa 2. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien). Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
  • zupa 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty.
  • zupa 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • zupa 5. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego :)

Porady

Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować