Ragoût drobiowe

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką IV roku prawa. Po zajęciach na uczelni przygotowuję coś smacznego dla siebie i narzeczonego. Ten przepis mam od babci

Składniki:

  • ● 60 dag filetów z kurczaka
    ● 20 dag chudej cienkiej kiełbasy
    ● 40 dag pieczarek
    ● biała część dużego pora
    ● 30 dag śmietany 18-proc.
    ● łyżka musztardy
    ● 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    ● 1/2 szkl. bulionu drobiowego z kostki
    ● łyżka mąki
    ● przyprawa do drobiu
    ● mielony biały pieprz
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki oleju
    ● po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ragoût drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy,
    odparowujemy na suchej
    patelni i rumienimy na maśle
  • 2. Kiełbasę kroimy w plastry.
    Pora myjemy, kroimy w krążki.
    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy
    w małą kostkę. Oprószamy
    przyprawą. Smażymy na rozgrzanym
    oleju. Gdy się zrumieni,
    wsypujemy kiełbasę, a następnie
    pora. Smażymy pod
    przykryciem ok. 8 minut, od
    czasu do czasu mieszając.
    Przekładamy do rondla
  • 3. Dodajemy pieczarki, wlewamy
    gorący bulion oraz mąkę
    rozprowadzoną w odrobinie
    zimnej wody. Zagotowujemy. Po
    2 minutach wlewamy śmietanę
    wymieszaną z musztardą i sosem.
    Podgrzewamy, doprawiamy
    solą i pieprzem, posypujemy
    posiekaną zieleniną

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast kiełbasy można dodać cienkie parówki drobiowe. ● Dla urozmaicenia koloru potrawy warto dodać razem z porem pokrojoną w krążki marchewkę oraz pół pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować