Rafaello z bułek

4.49 (177 ocen)

  • 30 min

Inna wersja ciasta rafaello z użyciem zwykłych bułek.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
    1 szkl. mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczka oliwy
    szczypta soli
    MASA:
    3 zwykłe bułki
    3 szkl. mleka
    1 k. margaryny
    15 dag wiórek kokosowych
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Rafaello

Rafaello z bułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, nie przerywając wlewamy po 1 żółtku. Miksujemy i wyłączamy mikser.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę (tylko spód). Pieczemy w temp. 180 st. ok 30 min. Przekrawamy wzdłuż na pół.
  • 2. Spód bułek odciąć i resztę zalać mlekiem, jak namokną dodać cukier, cukier waniliowy i 10 dag wiórek kokosowych. Zagotować ciągle mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Dodawać po trochu miękką margarynę i ucierać.
  • 3. Wykładamy 3/4 masy na jeden płat biszkoptu, przykrywamy drugim płatem i dajemy resztę masy.
    Na patelni podsmażyć na złoty kolor łyżkę masła, łyżkę cukru i 5 dag wiórek. Po ostygnięciu posypać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować