Rafaello z bułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, nie przerywając wlewamy po 1 żółtku. Miksujemy i wyłączamy mikser.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy olej i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę (tylko spód). Pieczemy w temp. 180 st. ok 30 min. Przekrawamy wzdłuż na pół.
2.Spód bułek odciąć i resztę zalać mlekiem, jak namokną dodać cukier, cukier waniliowy i 10 dag wiórek kokosowych. Zagotować ciągle mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Dodawać po trochu miękką margarynę i ucierać.
3.Wykładamy 3/4 masy na jeden płat biszkoptu, przykrywamy drugim płatem i dajemy resztę masy.
Na patelni podsmażyć na złoty kolor łyżkę masła, łyżkę cukru i 5 dag wiórek. Po ostygnięciu posypać ciasto.
Komentarze