Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem

4.5 (177 ocen)

Pyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację.

Składniki:

  • 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka)

    2 jajka

    2 łyżki mąki

    4 łyżki startego sera żółtego

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    1 łyżka majeranku

    sól,pieprz

    olej do smażenia

    Sos chrzanowy:

    3 łyżki majonezu

    5 łyżek śmietany 30 %

    2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika

    sól,cukier

    Dodatkowo:

    łosoś wędzony

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem i solą.Na każdym placuszku robimy kleks z sosu chrzanowego, układamy na nim kawałek wędzonego łososia.

Porady

Placuszki możemy podawać z samym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować