Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru.

  • 20 min

Składniki:

  • 600g kefiru
    2 jajka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 śliwki
    szczypta soli
    masło klarowane do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l531h2 1. Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-1ibeyp2 2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w plasterki.
  • image-0ijrxqd 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek
    a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
  • image-1sb9ikr 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować