Racuchy drożdżowe z jabłkami

5 (154 ocen)

  • 30 min

Są pyszne na obiad jako przystawka bądz na podwieczorek do herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    3 dag drożdży
    szczypta soli
    5 dużych jabłek lub inny owoc
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, połowy porcji mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn, gdy ruszy ( około 15 minut) dodajemy pozostałą ilość mąki, jajko, i mleko, pozostawiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podrośnie (około 1 godziny) dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
    Zostawiamy żeby ciasto z jabłkami troszkę podrosło, będzie więcej.Smażymy na rozgrzanym oleju i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować