Rabarbarowy czar

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie, mało słodkie, wiosenne ciasto. A przy tym pięknie się prezentuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 115 g masła,
    • ½ szklanki cukru (100 g),
    • 2 jajka,
    • 100 g śmietany 18%,
    • 140 g mąki pszennej,
    • 40 g mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
    • 1 budyń śmietankowy (40 g),
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżka cukru wanilinowego,
    • 250 g serka mascarpone,
    • 2 łyżeczki żelatyny (8 g) +40 g wody,
    • PIECZONY RABARBAR:
    • 500 g obranego i oczyszczonego rabarbaru,
    • 5 łyżek cukru,
    • DODATKOWO:
    • 200 g śmietany kremówki,
    • Garść liofilizowanych malin,
    • Garść posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem

Rabarbarowy czar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    CIASTO:
    Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
    Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki oraz śmietanę i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
    Do formy wykładamy ciasto, wyrównujemy.
    Ciasto pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy i kroimy na pół.

    KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
    Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.
    PIECZONY RABARBAR:
    Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kostkę. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i posypujemy równomiernie cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rabarbar zapiekamy około 25-30 minut, do miękkości. Powinien być miękki, ale ma zachować swój kształt. Rabarbar studzimy, a powstały z pieczenia syrop odlewamy do szklanki.
    ZŁOŻENIE CIASTA:
    W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Wykładamy na niego równomiernie pieczony rabarbar odsączony z syropu. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta. Z syropu powstałego z pieczenia rabarbaru odlewamy 2 łyżki do miseczki. Dodajemy kilka łyżek cukru pudru i mieszamy tak, aby otrzymać gęsty lukier. Lukrem polewamy wierzch ciasta.
    Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto kroimy na 16 kostek. Każdą z kostek dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami lub liofilizowanymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować