Rabarbarowy czar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki oraz śmietanę i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Do formy wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Ciasto pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy i kroimy na pół.
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.
PIECZONY RABARBAR:
Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kostkę. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i posypujemy równomiernie cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rabarbar zapiekamy około 25-30 minut, do miękkości. Powinien być miękki, ale ma zachować swój kształt. Rabarbar studzimy, a powstały z pieczenia syrop odlewamy do szklanki.
ZŁOŻENIE CIASTA:
W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Wykładamy na niego równomiernie pieczony rabarbar odsączony z syropu. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta. Z syropu powstałego z pieczenia rabarbaru odlewamy 2 łyżki do miseczki. Dodajemy kilka łyżek cukru pudru i mieszamy tak, aby otrzymać gęsty lukier. Lukrem polewamy wierzch ciasta.
Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto kroimy na 16 kostek. Każdą z kostek dekorujemy bitą śmietaną oraz pistacjami lub liofilizowanymi malinami.
Komentarze