Rabarbarowa tartaletka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mus z rabarbaru pod puszystą pianką

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MUS:
    - rabarbar łodygi: 1 kilogram
    - cukier: 5 łyżek
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    SOS TRUSKAWKOWY:
    - likier pomarańczowy: 2 łyżki
    - konfitura truskawkowa: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    CIASTO:
    - śmietanka kremowa 36%: 150 mililitrów
    - mleko: 150 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki
    - całe jajka: 2 sztuki
    - cukier: 120 gramów
    - mąka pszenna: 30 gramów
    - masło: 2 łyżki
    DO DEKORACJI:
    - cukier puder do obsypania: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rabarbarowa tartaletka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy, kroimy go na dość duże kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Cedzimy przez sitko. Sok zlewamy do garnuszka.
  • 2. Sok z rabarbaru gotujemy tak długo aż odparuje do połowy objętości. Dodajemy likier, konfiturę i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ponownie, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
  • rab3 3. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanych masłem tartaletkach.
  • rab1 4. Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka wraz z całymi jajkami ucieramy a następnie mieszamy z mąką. Bardzo powoli wlewamy waniliową śmietankę, cały czas mieszając.
  • 5. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się przyrumienił. Polewamy sosem truskawowym
  • rab2 6. Powstałą masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 15 minut w 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować