Rabarbarowa tartaletka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy, kroimy go na dość duże kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Cedzimy przez sitko. Sok zlewamy do garnuszka.
2.Sok z rabarbaru gotujemy tak długo aż odparuje do połowy objętości. Dodajemy likier, konfiturę i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ponownie, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
3.Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanych masłem tartaletkach.
4.Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka wraz z całymi jajkami ucieramy a następnie mieszamy z mąką. Bardzo powoli wlewamy waniliową śmietankę, cały czas mieszając.
5.Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się przyrumienił. Polewamy sosem truskawowym
6.Powstałą masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 15 minut w 180C.
Komentarze