Quesadilla z dynią i szpinakiem

4 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Co prawda połączenie smaków jest zaskakujące ale okazało się być całkiem fajnym daniem na jesienne popołudnie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia pokrojona w 2 cm kostkę: 200 gramów
    - feta: 60 gramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - tortilla pszenna: 4 sztuki
    - szpinak w liściach: 1 szklanka
    - ser starty cheddar: 0.5 szklanki
    - słonecznik ziarna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Quesadilla z dynią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzałam do 220st. na blaszkę położyłam dynie, polałam oliwą, posypałam pieprzem i solą, wymieszałam dokładnie i zostawiłam do upieczenia na 15 minut. Po upieczeniu lekko ją rozgniotłam.
  • 2. Słonecznik uprażyłam na suchej patelni.Na rozgrzanej patelni kładę tortillę, na nią część dyni, następnie pokruszoną fetę, liście szpinaku, ziarna słonecznika i starty ser. Na wierzch układam drugą tortillę. Smażę aż spód się troszkę zarumieni, a ser w środku stopi. Przykrywam talerzem, odwracam patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsuwam tortille na patelnie żeby się przyrumieniła jej druga strona. I ponownie nakładam talerz, odwracam patelnię i tortilla ląduje na talerzu. Kroje całość na trójkąty i posypuję słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować