Torcik Maksia

0 (0 ocen)

Obłędny w smaku :D

Składniki:

  • 8 jaj
    8 łyżek wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cappuccino w proszku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 l kremówki (30-36%)
    1/4 l kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    cukier waniliowy
    galaretka cytrynowa
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    czekolada
    posypka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik maksia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z cukrem, stopniowo dodając żółtka następnie wodę i olej .Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy.Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni.
    Upieczone ciasto kroimy na 4 blaty.
    Przygotowujemy napar z kawy rozpuszczalnej i nasączamy ciasto. Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietanę. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą, a następnie wykładamy porcję masy. I tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy polewę i posypkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować