Tort imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, oraz zółtka wymieszane z łyżką octu, następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem z prawdziwą wanilią i aromatem waniliowym i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto przekrawamy na trzy blaty.
Jak ciasto przestygnie ponczujemy wódką ja użyłam słodkiej niskoprocentowej.
2.Masa czekoladowa :
gotujemy budyń, po przestygnięciu ucieramy z masłem, jak masa stężeje dodajemy draże. Do masy także wlałam kieliszek wódki na polepszenie smaku
W między czasie rozpuszczamy galaretkę i kroimy brzoskwinie, jak galaretka zacznie tężeć wrzucamy do niej owoce.
3.Na spód torta dajemy masę czekoladową, przekładamy drugim blatem, smarujemy masą czekoladową i wylewamy na nią galaretkę pomarańczową z brzoskwiniami i przekładamy trzecim blatem.
Rozpuszczamy czekoladę i polewamy tort, na wierzch układamy serca z brzoskwni i draże, sypiemy posypką kakaową i polewamy karmelem, boki obsypujemy kokosem.
Komentarze