Pyszne polędwiczki ze śliwkami w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyścić z nadmiaru tłuszczu i pokroić w ukośne plastry.
2.Śliwki włożyć do rondelka i zalać zimną wodą
(tak aby się tylko pokryły), zagotować a następnie przy
zmniejszonym ogniu gotować przez 5 minut. Odcedzić na sicie a puszczony sok pozostawić.
3.Na dużej patelni rozgrzać olej i masło.
Włożyć plastry mięsa i obsmażyć z obu stron. Wyjąć z patelni do miski i przykryć.
4.Na tłuszczu przesmażyć cebulę aż zmięknie – nie brązowić!
5.Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty.
6.Dodać wywar z kurczaka/ kostki rosołowej dodać liście laurowe,
tymianek i nadal gotować przez około 10 minut. Przecedzić.
7.Do wywaru dodać śliwki i śmietanę oraz sok ze śliwek
(miałam go ok. 7 łyżek) – gotować około 10 minut.
8.Na koniec włożyć mięso i pogrzać całość przez 5 minut.
Jeżeli chcemy więcej sosu, możemy podlać trochę wody,
zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
9.Na koniec można zagęścić mąką z wodą.
8.Na koniec włożyć mięso i pogrzać całość przez 5 minut.
Jeżeli chcemy więcej sosu, możemy podlać trochę wody,
zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
9.Na koniec można zagęścić mąką z wodą.
Komentarze