Udka z kurczaka ze śliwkami w winnym sosie

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

W pierwszym momencie można pomyśleć, że na talerzu mamy inny rodzaj mięsa niż kurczak a to za sprawą wina, w którym się dusiło. To właśnie jemu zawdzięcza ono ten kolor. Udka są mięciutkie i świetnie smakują z dodatkiem winnego sosu, pysznymi śliwkami i z maślano-tymiankową kaszą gryczaną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    * 4 udka z kurczaka (ok. 1,3kg)
    * 480g śliwek w occie (waga wraz z zalewą)
    * 300g prażonej kaszy gryczanej (może być w woreczkach do gotowania)

    B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    * 100g wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki

    C. SKŁADNIKI ROBOCZE:

    * sól, pieprz (do przyprawienia mięsa)
    * 3 łyżki masła klarowanego (do smażenia mięsa)
    * 0,5l czerwonego wytrawnego wina (Cabernet Sauvignon o wyraźnym smaku jeżyn i śliwek oraz z nutą wanilii)
    * 3 ząbki czosnku
    * kilka gałązek świeżego tymianku (do doprawienia sosu)
    * cukier brązowy, sól, pieprz (do doprawienia sosu)
    * 50g masła do kaszy
    * 1 łyżka listków świeżego tymianku do kaszy

    D. DEKORACJA:

    * kilka gałązek świeżego tymianku


Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka ze śliwkami w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte udka osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć skórę, podzielić na pół. Mięso oprószyć solą, pieprzem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim kurczaka (z dwóch stron) na rumiano. W czasie smażenia dorzucić plasterki boczku.
  • 3. Mięso zalać winem, dodać zalewę ze ślliwek (ilość dodanej zalewy zależy od własnego smaku), czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, gałązki świeżego tymianku. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Początkowo mięso dusić pod przykryciem (obracając je w międzyczasie). Gdy nabierze koloru od wina i, zdjąć pokrywkę i zredukować sos. Pod koniec dodać śliwki, delikatnie wmieszać je w sos, uważając, aby się nie rozpadły.

    * Całkowity czas duszenia mięsa powinien wynosić ok. 1 godziny.
  • 4. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, do gorącej, dodać masło i wymieszać, aby się rozpuściło i dobrze pokryło całą kaszę. Dodać listki tymianku, wymieszać.
  • 5. Udka podawać z sosem, śliwkami i kaszą gryczaną. Danie udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Porady

1. Do tego dania dobrze jest podać ten rodzaj wina, którego użyliśmy do przygotowania sosu. 2. Mięso można przygotować dzień wcześniej. Należy wstawić je do lodówki (po ostudzeniu) przed zredukowaniem sosu. Leżakując w lodówce mięso nabierze bardziej intensywnego smaku. Przed podaniem należy mięso podgrzać pod przykryciem i postępować dalej tak samo, jak w podanym wyżej, sposobie przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować