Udka z kurczaka ze śliwkami w winnym sosie

  • wyświetlono: 1152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W pierwszym momencie można pomyśleć, że na talerzu mamy inny rodzaj mięsa niż kurczak a to za sprawą wina, w którym się dusiło. To właśnie jemu zawdzięcza ono ten kolor. Udka są mięciutkie i świetnie smakują z dodatkiem winnego sosu, pysznymi śliwkami i z maślano-tymiankową kaszą gryczaną.

Doraa
  • 120min

Składniki

A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

* 4 udka z kurczaka (ok. 1,3kg)
* 480g śliwek w occie (waga wraz z zalewą)
* 300g prażonej kaszy gryczanej (może być w woreczkach do gotowania)

B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

* 100g wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki

C. SKŁADNIKI ROBOCZE:

* sól, pieprz (do przyprawienia mięsa)
* 3 łyżki masła klarowanego (do smażenia mięsa)
* 0,5l czerwonego wytrawnego wina (Cabernet Sauvignon o wyraźnym smaku jeżyn i śliwek oraz z nutą wanilii)
* 3 ząbki czosnku
* kilka gałązek świeżego tymianku (do doprawienia sosu)
* cukier brązowy, sól, pieprz (do doprawienia sosu)
* 50g masła do kaszy
* 1 łyżka listków świeżego tymianku do kaszy

D. DEKORACJA:

* kilka gałązek świeżego tymianku


Sposób przygotowania przepisu:

Udka z kurczaka ze śliwkami w winnym sosie

  • 1. Umyte udka osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć skórę, podzielić na pół. Mięso oprószyć solą, pieprzem i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim kurczaka (z dwóch stron) na rumiano. W czasie smażenia dorzucić plasterki boczku.
  • 3. Mięso zalać winem, dodać zalewę ze ślliwek (ilość dodanej zalewy zależy od własnego smaku), czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, gałązki świeżego tymianku. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Początkowo mięso dusić pod przykryciem (obracając je w międzyczasie). Gdy nabierze koloru od wina i, zdjąć pokrywkę i zredukować sos. Pod koniec dodać śliwki, delikatnie wmieszać je w sos, uważając, aby się nie rozpadły.

    * Całkowity czas duszenia mięsa powinien wynosić ok. 1 godziny.
  • 4. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, do gorącej, dodać masło i wymieszać, aby się rozpuściło i dobrze pokryło całą kaszę. Dodać listki tymianku, wymieszać.
  • 5. Udka podawać z sosem, śliwkami i kaszą gryczaną. Danie udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Porady

1. Do tego dania dobrze jest podać ten rodzaj wina, którego użyliśmy do przygotowania sosu.
2. Mięso można przygotować dzień wcześniej. Należy wstawić je do lodówki (po ostudzeniu) przed zredukowaniem sosu. Leżakując w lodówce mięso nabierze bardziej intensywnego smaku. Przed podaniem należy mięso podgrzać pod przykryciem i postępować dalej tak samo, jak w podanym wyżej, sposobie przygotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_kreatywny8

Komentarze

Podobne przepisy

image-2a6ufjx

Dodane przez: beniawojt

Udka kurczaka w sosie Tabasco

Mięciutkie,soczyste udka z kurczaka...

Udka z kurczaka w woreczku

Dodane przez: Kasia1989

Udka z kurczaka w woreczku

Bardzo lubię takie rozwiązania...

Wołowina w winnym sosie

Dodane przez: PolskaGotuje

Wołowina w winnym sosie

Kruchy udziec wołowy, duszony w...

Udka w porto

Dodane przez: teresa-kr

Udka z kurczaka w sosie porto

Dla wielbicieli mięs duszonych...

udka

Dodane przez: maalikaa

Udka z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami

Pieczarki oraz ser nie tylko sprawiają...

udka w marynacie

Dodane przez: zandero99

Udka z kurczaka w miodowo musztardowej marynacie

Te udka mają wyśmienity smak. Są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE