Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki oczyścić z włókien, pokroić w poprzek, deikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć, oprószyć pieprzem ziołowym. Z obu stron obsmażyc na rozgrzanym tłuszczu.
2.Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki obrać, pokroić w talarki dodać do cebuli, poddusić. Dodać sliwki.
3.Obsmażone polędwiczki przełożyć do pieczarek, podlać winem, dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli chcemy więcej sosu możemy dodać przegotowanej wody.
4.Gdy mięo jest już miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać smietankę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem zagotować.
Komentarze