POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKAMI W SOSIE PIECZARKOWYM

4.49 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie którym możemy zaskoczyć naszych gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    25 dag pieczarek
    10-15 śliwek suszonych kalifornijskich
    1 cebula
    3/4 szklanki białego wina wytrawnego
    1/2 szklanki śmietanki
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    pieprz ziołowy
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyścić z włókien, pokroić w poprzek, deikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć, oprószyć pieprzem ziołowym. Z obu stron obsmażyc na rozgrzanym tłuszczu.
  • image-0p3dbo6 2. Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki obrać, pokroić w talarki dodać do cebuli, poddusić. Dodać sliwki.
  • image-0cxgr5u 3. Obsmażone polędwiczki przełożyć do pieczarek, podlać winem, dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli chcemy więcej sosu możemy dodać przegotowanej wody.
  • image-0f3s8x4 4. Gdy mięo jest już miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać smietankę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować