Polędwiczki w sosie śliwkowo-winnym

4.49 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Polędwiczki w ciemnym sosie śliwkowo-winnym, z aromatem kardamonu i imbiru.Tak mi smakuje, że nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem go prosto z patelni :)Sos był dodatkiem do polędwiczek wieprzowych, ale myślę, że z innymi mięsami także będzie świetnie komponował.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
    1 średnia czerwona cebula
    ok. 20 śliwek suszonych
    2 szklanki wina wytrawnego lub półwytrawnego
    1/2 szklanki wody
    sól, pieprz
    kardamon ziarna
    imbir
    cukier brązowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Polędwiczki w sosie śliwkowo-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
  • 2. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie (bądź oleju) z dodatkiem masła. Śliwki drobno pokroić, dodać do cebuli i podsmażyć przez kilka minut. Dolać wino, wodę i gotować chwilę, aby alkohol wyparował.

    Polędwiczki przełożyć do sosu, doprawić solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem (kardamonu w ziarnach należy wcześniej zmielić lub utrzeć w moździerzu) i dusić około 25-30 minut, aż polędwiczki będą miękkie.
  • 3. Jeśli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty, można dolać do niego odrobinę wody. Sos powinien być odrobinę słodkawy, dzięki śliwkom. Jeśli jednak śliwki były mało słodkie, można doprawić sos odrobiną brązowego cukru. Jeśli lubicie gładką konsystencję sosu możecie go na koniec zblendować. Robiłam obie wersje i oba sosy smakują tak samo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować