Pyszne pączki z ziemniakami- filmik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, a dzięki nim pączki są na drugi dzień tak samo świeże, jak po upieczeniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 g ugotowanych ziemniaków
    8 łyżek mleka
    1/3 szklanki cukru
    50 g drożdży
    1 jajko
    100 g masła
    1 łyżka spirytusu
    1 l oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pyszne pączki z ziemniakami- filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz ugnieść ziemniaki.
    Gdy rozczyn wyrósł, dać resztę mąki, cukru, ziemniaki z masłem, jajko i 1 łyżkę spirytusu. Wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
    Następnie formować małe pączki. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min. Pączki wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy (wchłonie on nadmiar tłuszczu). Zimne pączki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować