Ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, a dzięki nim pączki są na drugi dzień tak samo świeże, jak po upieczeniu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 g ugotowanych ziemniaków
8 łyżek mleka
1/3 szklanki cukru
50 g drożdży
1 jajko
100 g masła
1 łyżka spirytusu
1 l oleju do smażenia
Pyszne pączki z ziemniakami- filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży: drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 8 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz ugnieść ziemniaki.
Gdy rozczyn wyrósł, dać resztę mąki, cukru, ziemniaki z masłem, jajko i 1 łyżkę spirytusu. Wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie formować małe pączki. Pozostawić jeszcze na ok. 15 min. Pączki wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy (wchłonie on nadmiar tłuszczu). Zimne pączki posypać cukrem pudrem.
Komentarze