Pyszne ciasto z posypką michałkową

4.5 (167 ocen)

dla wielbicieli cukierków "michałki"

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 1/2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 margaryna
    kilka kropli soku z cytryny

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    cukierki "michałki" ok.15 sztuk
    dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pyszne ciasto z posypką michałkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier. Następnie dodać żółtka, oraz dodawać powoli resztę składników i mieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach.
    Wylać na formę wyłożoną pergaminem, piec ok. 25-30 min. w 180 stopniach.
    Po upieczeniu wystudzić, następnie przekroić na 2 placki.

    Krem:
    na mleku i cukrze ugotować budyń, wystudzić.
    Utrzeć margarynę na puch, dodać budyń, a na końcu sok z cytryny dla wyostrzenia smaku.

    Biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć 3/4 kremu, położyć 2 biszkopt. Posmarować zostawionym kremem. Polać polewą czekoladową. Michałki posiekać nożem, posypać polewę.

    Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę a następnie zjeść ;)

Porady

zamiast soku z cytryny można użyć odrobinę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować