Ciasto z cukrową posypką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było na podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają w cieście. Najlepsza będzie żółta, zielona czy pomarańczowa. Ciasto bardzo polecam i smacznych wypieków życzę :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    75 ml mleka
    75 ml oleju
    pół szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    około 6 łyżek dowolnej cukrowej posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z cukrową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 4 łyżki posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą posypką.
  • Upieczone. 3. Pieczenie: Pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
  • Gotowe. 4. Podanie: Ostudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemność 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, bo potem w cieście brzydko wygląda. Ciasto można pokroić na około 8 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować