Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy!

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasto marchewkowe o posmaku piernikowym z obłędną, chrupiącą posypką z pomarańczy! Sprawdzi się to ciasto na wiele okazji!

  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
200 ml oleju słonecznikowego
200 g marchewki
masło i mąka do przygotowania blachy

Krem

15 g żelatyny]30 ml wody
200 g serka homogenizowanego
200 ml śmietanki UHT 30%

Chrupiąca posypka z pomarańczy
3 pomarańcze
pół kostki masła 82% tłuszczu
1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy!

  • Pyszne ciasto marchewkowe z chrupiącą posypką z pomarańczy!1. Sposób przygotowania:

    Ciasto marchewkowe
    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz dodać drobno pokrojone orzechy włoskie. Jajka z cukrem trzcinowym ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy do masy składniki sypkie na zmianę z olejem. Następnie dodać startą marchewkę (na najdrobniejszych oczkach tarki trzemy marchew). Przygotowujemy blachę smarując a odrobiną masła i posypując mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 170 stopni przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i czekamy, aż ciasto wystygnie.

    Krem
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do żelatyny dodajemy serek homogenizowany i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dodajemy do wcześniej ubitej śmietanki. Wierzch ciasta pokrywamy kremem.

    Chrupiąca posypka z pomarańczy
    Wyparzamy pomarańcza, obieramy go ze skórki. Kroimy skórkę na drobniutką kostkę. Rozpuszczamy na patelni masło, wsypujemy skórki, delikatnie podsmażamy i dodajemy pół szklanki cukru. Na wolnym ogniu mieszamy, aż do uzyskania aromatu i złotego koloru skórek. Posypujemy ciasto chrupiącą posypką. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

    Smacznego!

Porady

Warto piec ciasto marchewkowe na okrągłej blaszce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociasto marchewkowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Marchewkowe ciasto z jagodami goji

Dodane przez: kuszeniesukkuba

Marchewkowe ciasto z jagodami goji

Deser może być jednocześnie zdrowy...

tak wygląda na przekroju

Dodane przez: kiciax1

3 Bit z posypką

szybki i pyszny placek idealny...

Babeczki kakaowe z posypką

Dodane przez: nadia180

Babeczki kakaowe z posypką

Bardzo szybkie w wykonaniu i po...

Marchewkowy piernik z...

Dodane przez: emalitowska

Marchewkowy piernik z masą makową i posypką...

Wspaniałe ciasto które już na stałe...

ciasto z kremem i posypką słonecznikową

Dodane przez: katarzynka455

Biszkopt z kremem i słonecznikową posypką

Bardzo smaczne ciasto z posypką...

Bananowy puszek

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bananowy puszek z posypką kokosową

Aromatyczne, pulchne ciasto z dodatkiem...