Pyszne ciasto kawowe - filmik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    40 g mąki ziemniaczanej
    80 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżki oleju
    pół łyżki octu

    MASA KAWOWA
    szklanka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    1 litr mleka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    50 ml gorącej wody

    oraz 30 herbatników

    MASA ŚMIETANOWA
    500 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    4 łyżeczki cukru pudru
    2 mixy do śmietany

    oraz
    kilka kostek czekolady mlecznej do starcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kawy

Pyszne ciasto kawowe - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać pół łyżki oleju i pół łyżki octu, ponownie delikatnie wymieszać.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć skórkę.
  • 2. MASA KAWOWA
    Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka rozmieszać obie mąki oraz jajko. Wlać do gotującego mleka. Wlać też kawę. Gotować cały czas mieszając aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Gorącą wyłożyć na biszkopt. Na masie rozłożyć herbatniki. Gdy ostygnie przygotować masę śmietanową.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z mixami oraz kawę rozpuszczalną (proszek).
    Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Na wierzch zetrzeć kilka kostek czekolady.

Porady

Forma 36 cm x 25 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować