Pyrki z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gzik: Do blendera przełożyć ser,dodać śmietanę,chrzan oraz zmiażdżony czosnek o z grubsza posiekaną cebulę. Wszystko dobrze zmiksować. Przełożyć do miski. Szczypiorek i koperek drobno pokroić ( wcześniej umyć i osuszyć),dodać do sera. Rzodkiewkę zetrzeć na małych oczkach i dobrze odcisnąć sok. Przełożyć do sera. Doprawić solą,pieprzem,papryką i cukrem. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Pyrki: Ziemniaki umyć,dobrze osuszyć. Każdego przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania,skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika,przełożyć na talerz i położyć na każdym porządną łyżkę gzika. Smacznego!
Komentarze