Pychotka

5 (150 ocen)

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto!

Składniki:

  • Ciasto:

    1 ½ szklanki mąki
    10 dag margaryny
    ¾ szklanki pudru
    2 żółtka
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    posiekane orzechy włoskie
    powidła śliwkowe

    Krem:
    ½ l mleka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać nożem z mąką i proszkiem, dodać ½ szklanki pudru, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ubić pianę z 2 białek i ¼ szklanki pudru, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm, posmarować grubo powidłami, ½ części piany i obficie posypać orzechami. Piec około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200-220 stopni C. W ten sam sposób upiec drugi placek.
  • 3. Krem: Zagotować szklankę mleka z cukrem. W drugim naczyniu rozmieszać mleko i obie mąki /w razie potrzeby przetrzeć przez sitko, aby nie było grudek. Mleko z mąkami wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń
  • 4. Margarynę utrzeć, dodając zimny budyń. Ciasto przełożyć kremem, polać polewą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy placek nasiąknie masą budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować