Pychotka

  • wyświetlono: 5211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Kolorowe cudeńko !

kochampiec
  • 60min

Składniki

ciasto:
-białe
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej'
1 łyżka octu
- ciemne
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

krem
1 masło/ margaryna
2 budynie śmietankowe
4 szklanki mleka
cukier
galaretka cytrynowa

ponad to
biszkopty
2 galaretki np. truskawkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Pychotka

  • 1. Ciasto białe: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, ubć na sztywno, dodać mąkę i ocet.
    Ciasto ciemne: jajka i żółtka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać resztę składników.
  • 2. Ciasta wylewać na przemian raz jasne raz ciemne na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.40 min w 180*C. Ostudzić i przekroić na pół.
  • 3. Budyń i cukier ugotować na mleku. Do gorącego jeszcze wsypać galaretkę, wymieszać. Zimny budyń utrzeć z masłem.
  • 4. Galaretki przygotować w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu jest podane.
  • 5. Placek posmarować połową kremu, nakryć biszkoptami, polać tężejącą galaretką. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, posmarować wierzch resztą kremu. Smacznego !

Porady

Ciasto dobrze jest schłodzić koło 2 godzin w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka

Dodane przez: danusia19671

Pychotka

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu

Pychotka

Dodane przez: Edyta2111

Pychotka

Kolejny przepis na coś słodkiego,...

pychotka

Dodane przez: katarzyna

pychotka

mama mnie nauczyła

pyszne kruche ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka

pyszne, kruche ciasto przełożone...

pychotka

Dodane przez: swierszczyk23

Pychotka

moja wersje pychotki wzbogacilam...

Pychotka

Dodane przez: basia_ptb

Pychotka

Proste, szybkie i bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.