Pychotka

4.49 (163 ocen)

  • 60 min

Kolorowe cudeńko !

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    -białe
    6 białek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej'
    1 łyżka octu
    - ciemne
    6 żółtek
    2 jaja
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    krem
    1 masło/ margaryna
    2 budynie śmietankowe
    4 szklanki mleka
    cukier
    galaretka cytrynowa

    ponad to
    biszkopty
    2 galaretki np. truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, ubć na sztywno, dodać mąkę i ocet.
    Ciasto ciemne: jajka i żółtka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać resztę składników.
  • 2. Ciasta wylewać na przemian raz jasne raz ciemne na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.40 min w 180*C. Ostudzić i przekroić na pół.
  • 3. Budyń i cukier ugotować na mleku. Do gorącego jeszcze wsypać galaretkę, wymieszać. Zimny budyń utrzeć z masłem.
  • 4. Galaretki przygotować w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu jest podane.
  • 5. Placek posmarować połową kremu, nakryć biszkoptami, polać tężejącą galaretką. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, posmarować wierzch resztą kremu. Smacznego !

Porady

Ciasto dobrze jest schłodzić koło 2 godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować