1.• Przygotuj ciasto.
•
• Żółtka oddziel od białek.
• Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj.
• Dodaj żółtka i kasię. Całość wymieszaj mikserem.
• Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki by ciasto stężało.
• Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
•
• Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
•
• W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
• Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
• Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
•
• Przygotuj krem budyniowy.
• Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
• Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
•
Miękką kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
• Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
2.• Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
•
• Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
•
• W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
• Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
• Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
•
3.• W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
• Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
• Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
•
4.• Przygotuj krem budyniowy.
• Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
• Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
•
Miękką kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
• Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
5.• Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Porady
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wtedy idealnie daje się pokroić
Komentarze