Pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ta potrawa jest szczególna, ponieważ piekę ją dla mojego męża.A on uwielbia słodkości :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1 kostka kasi
    • 2,5 szklanki mąki (420 g)
    • 1/2 szklanki cukru (125 g)
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 2 szklanki cukru pudru (400 g)
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 50g płatków migdałowych

    • krem:
    • 500 ml mleka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pychotka 1. • Przygotuj ciasto.

    • Żółtka oddziel od białek.
    • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj.
    • Dodaj żółtka i kasię. Całość wymieszaj mikserem.
    • Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki by ciasto stężało.
    • Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

    • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.

    • W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
    • Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
    • Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

    • Przygotuj krem budyniowy.
    • Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
    • Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

    Miękką kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
    • Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
  • pychotka 2. • Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

    • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.

    • W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
    • Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
    • Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

  • 3. • W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
    • Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut.
    • Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

  • 4. • Przygotuj krem budyniowy.
    • Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
    • Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

    Miękką kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy.
    • Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • 5. • Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.

Porady

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wtedy idealnie daje się pokroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować